Het personeelstekort in de zorg: zzp’ers kunnen de oplossing zijn
Het personeelstekort in de zorgsector is al jarenlang een probleem. Van verpleegkundigen tot artsen en van verzorgers tot laboratoriumtechnici, de zorgsector kampt met een alarmerend tekort aan gekwalificeerd personeel. In dit blog gaan we dieper in op dit prangende probleem. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen? En belangrijker nog: wat zijn mogelijke oplossingen?
Oorzaken van het personeelstekort
Vergrijzing van de bevolking
Een van de belangrijkste oorzaken van het personeelstekort in de zorg is de vergrijzing van de bevolking. Naarmate de babyboomers ouder worden, neemt de vraag naar gezondheidszorg toe, wat resulteert in een grotere behoefte aan zorgpersoneel. En dat terwijl er juist minder ‘jonge’ mensen zijn om de oudere mensen te verzorgen.
Toenemende complexiteit van de zorg
De medische zorg wordt steeds complexer en gespecialiseerder, wat leidt tot een grotere vraag naar hoogopgeleid personeel. Specialisatie vereist jarenlange opleiding en ervaring, waardoor het personeelstekort verder oploopt.
Werkdruk en burn-out
Het hoge werktempo, de emotionele belasting en de (te) lange werktijden in de zorgsector zorgen ervoor dat veel zorgprofessionals uitgeput raken en met burn-outklachten te maken krijgen. Dit leidt tot een hoger personeelsverloop en minder beschikbaarheid van personeel.
Gevolgen van het personeelstekort in de zorg
Kwaliteitsproblemen
Het tekort aan personeel kan leiden tot verminderde kwaliteit van zorg. Met te weinig handen aan het bed, kunnen patiënten niet de aandacht en zorg krijgen die ze nodig hebben.
Langere wachtlijsten
Het personeelstekort kan leiden tot langere wachtlijsten voor behandelingen en operaties, wat kan resulteren in ernstigere gezondheidsproblemen voor patiënten.
Toenemende werkdruk
Zorgprofessionals die overbelast zijn, maken sneller fouten in hun werk. Bovendien hebben ze minder tijd voor hun patiënten. Dit kan voor irritaties bij de patiënten zorgen waardoor de werkdruk nog verder toeneemt.
Mogelijke Oplossingen voor het personeelstekort in de zorg
Investeren in opleiding en bijscholing
Het investeren in opleidingen voor zorgberoepen en het aanmoedigen van zorgprofessionals om zich bij te scholen in gespecialiseerde gebieden kan helpen om het tekort aan zorgpersoneel te reduceren. Al blijft het probleem natuurlijk dat er dan op andere plekken in de organisatie een tekort ontstaat. Promotie van de zorgsector is daarom het belangrijkste.
Verbetering van de arbeidsomstandigheden
Het verminderen van de werkdruk, het aanbieden van flexibele werktijden en het verstrekken van voldoende ondersteuning voor zorgpersoneel kan bijdragen aan het behoud van talent. Onder hoge werkdruk is het juist belangrijk om extra aandacht aan het personeel te schenken. Helaas gebeurt dat lang niet altijd.
Technologische innovatie
Het integreren van nieuwe technologieën in de behandelmethoden, maar ook bij het stellen van diagnoses, kan de werkdruk aanzienlijk verlagen. Er wordt al volop gebruik gemaakt van technologie, maar als het personeelstekort blijft aanhouden is het vrijwel zeker dat technologie steeds belangrijker wordt.
Internationale werving
Dit kan ook een goede oplossing zijn om het personeelstekort op te lossen. Maar een groot nadeel is dat er integratie- en opleidingsprogramma’s nodig zijn om de kwaliteit van de zorg hoog te houden.
Zzp’ers inhuren
Er zijn steeds meer zorgprofessionals die als zzp’er aan de slag gaan. Via een zorgbemiddelingsbureau heb je als zorgorganisatie toegang tot een groot netwerk van zzp’ers. Dit kan zeker uitkomst bieden als er tijdelijk personeelstekort ontstaat. Goed om te weten: er zijn ook zorgbemiddelingsbureaus voor specifieke vakgebieden, dus die bijvoorbeeld zzp’ers voor de gehandicaptenzorg kunnen leveren.